[ vlamark @ 13.01.2010. 14:41 ] @
Kupio sam Kindle. Oduševljen sam uređajem pa sam hteo da podelim oduševljenje sa vama, a onda sam video da o njemu niko nije pisao na ovom forumu, majci svih Foruma. Zbog toga bi zamolio da se formira Forum Čitači e-knjiga jer oni nisu ni GPS ni PDA ni Mobilni telefoni a ipak spadaju ovde. S druge strane su od svega toga po malo. Naime Amazonov Kindle ima ugrađen GPS koji služi da ga ne bi mogli aktivirati van USA (verzija za američko tržište) radi problematičnih copyriht odnosa USA i Kanade, a ima ga i svetska verzija iz sasvim nepoznatog razloga (valjda kad ima američka da ima i ova... druga) Dakle, veliki brat zna gde ste. Pored toga (opet Američki) koristi i GPRS (nisam pogrešio već je ovo sad nova veza ali sa mobilnim telefonima) za srećne Američane koji preko njega mogu besplatno da koriste tinternet kroz njihov tzv VISP net. I na kraju, on je i PDA jer ga tera linux, a čak na netu postoje i uputstva kako na vaš amazonkindle umesto ovog, instalirati ubuntu.

a sada dosta sa glupostima. Da pređem na glavno.


Ovako izgleda. Tanak je i lep. Dimenzija džepne knjige. (specifikacije potražite na netu, za ovo što pišem su nebitne)

Ono što slika ne može reći jeste kako to STVARNO izgleda.
Izgled
Ekran izgleda kao folija na kojoj je sivom bojom odštampan tekst. Ne svetli, ne zmara oči, koristi se kao knjiga. Vrlo izdržljiv (poput mobilnih telefona) padao mi je više puta bez oštećenja sa stola ili iz džepa jakne. Kontrole su kvalitetne ni premekane ni pretvrde.
Formati
Ovaj uređaj čita Kindle-ov azw format, koji je u stvari .mobi format ili .prc (.mobi je obično .prc sa DRM-om). Pored toga čita i txt, a od nedavno i pdf (što iako zvuči interesantno, nije mnogo praktično, ako neko bude pitao zašto, objasniću) tek kad se aktivira čita i html, nisam proverio, ali piše da podržavaju i IMP format (ako naletim proveriću pa ću vam javiti.
Baterija i Napajanje
Baterija kod intenzivnog korišćenja u zimskim uslovima traje oko mesec dana. Teško je tačno reći jer se troši u glavnom samo prilikom listanja (iscrtavanja) stranica. Glavna mana ovog uređaja je to što se ne može menjati baterija, već je amazon obezbedio za male pare da vam zameni bateriju kad ova dotraje. Uređaj se napaja preko adaptera koji je inače u isto vreme i USB kabl (kabal, kabel, bem li ga).
Knjige
Knjige mogu da se kupe preko amazona za cenu od 0 do 9,99 USD, a mogu da se skidaju i sa drugih mesta ali za to treba znati neke sitne cake™
Neke sitne Cake™
Svi (meni) poznati formati mogu vrlo uspešno da se konvertuju pomoću besplatnog programa MobiPocket Creator u prc format koji je isto što i azw samo bez DRM-a Korišćenje programa je vrlo jednostavno ali ako budem imao vremena, sastaviću tutorial. Pored toga sa kupljenih knjiga može da se skine DRM vrlo lako ali to nipošto nemojte da radite jer to nije dozvoljeno, ja ću vam, do duše objasniti drugom prilikom kako ali samo da vidite koliko je lako. NIKAKO NE DA BI VI TO ZLOUPOTREBLJAVALI, jer kad se skine DRM sa takvog fajla, on može da se deli dalje, da se konvertuje u druge formate itd, a to bi bilo ozbiljno kršenje zakona o autorskim pravima.

Da bi vam baterija trajala duže, isključite wireless (GPRS) i onako vam ne znači ništa.

Ako kupite Američku verziju (kao ja) kontaktirajte prodavca i dajte mu podatke vezane za aktivaciju. Aktivacija je mnogo važna a može da se uradi samo iz USA (američka veerzija je jeftinija, ja sam moju kupio na e-bay-u i koštala me 250 USD) u suštini se svodi na to da napravte nalog na amazonu (ako ga već nemate) unesete serijski broj vašeg kindle-a (piše na poleđini vašeg uređaja Serial no....) zatim ga prodavac u americi uključi sačeka malo da se ovaj poveže na mrežu, unese vaše amazon podatke (lozinku obavezno posle toga promenite) i uređaj je registrovan. Ja tek moram da ga šaljem u USA jer me niko nije posavetovao da to uradim kad je bilo vreme.

SKIDANJE DRM ZAŠTITE

Sledeći postupak je neproverene legalnosti ali se nakon ovoga kupljena knjiga može davati drugim ljudima na korišćenje što je 100% nelegalno.

Potreban nam je python program(ski jezik)
i dve skripte za njega, koje možete naći na netu a ja ću sad navesti samo imena (ako neko ne može da nađe nek mi piše)
kindlepid.py
mobidedrm.py

u folder gde ste smestili ove dve skripte iskopirajte vašu knjigu koja je u formatu knjiga.azw
Nakon što instalirate Python, otvorite cmd (start -> Run -> cmd i pritisnite Enter)
korišćenjem komandi cd (Change Directory) i cd.. dođite u folder gde ste smestili ove dve skripte

zatim kucajte kindlepid.py serijski broj vašeg uređaja (npr. kindlepid.py B001BAB012345678 ) i pritisnite enter

ekran će izgledati ovako nekako:
Code:
kindlepid.py B001BAB012345678
    Mobipocket PID calculator for Amazon Kindle. Copyright (c) 2007, 2009 Igor Skochinsky
    Kindle 1 serial number detected
    Mobipocked PID for Kindle serial# B001BAB012345678 is V176CXM*FZ 

U ovom primeru, kod V176CXM*FZ koji smo dobili je kod vašeg uređaja. On se ne menja. Zapišite ga negde, a trebaće nam već u drugoj skripti

sledeća skripta (na istom mestu je kucate) je mobidedrm.py knjiga.azw knjiga.prc PID (umesto PID u ovom primeru ide V176CXM*FZ)
Vaš Ekran će izgledati ovako nekako:
Code:
 mobidedrm.py knjiga.azw knjiga.prc V176CXM*FZ
    MobiDeDrm v0.01. Copyright (c) 2008 The Dark Reverser
    Decrypting. Please wait... done


Na kraju kucajte Exit i pritisnite Enter

Nakon toga ćete imati novi fajl koji se zove knjiga.prc koji lako možete davati drugima ili konvertovati u razne formate

I eto. to bi bilo toliko od mene za sada. ako budem mogao editovaću ovaj post i nadograđivati ga, ako ne, pisaću novi. Uživajte u čitanju

[Ovu poruku je menjao vlamark dana 13.01.2010. u 16:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vlamark dana 14.01.2010. u 11:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 16.12.2011. u 12:48 GMT+1]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 13.01.2010. 16:10 ] @
Piši novi post, jer će ljudi onda moći videti novu poruku. Posle
izmena već postojećeg posta, niko ne dobije nikaka obaveštenja.

A forumi se otvaraju kad postoji baš veliko interesovanje za neko
područje. Do tada, možeš koristiti sufiks [Kindle] ispred naslova
svojih poruka na tu temu.

Hvala na recenziji. :) Iako nisam mušterija za takve uredjaje, uživao
sam čitajući članak.
[ vlamark @ 14.01.2010. 10:36 ] @
Hvala na komentaru i primedbi. Sledeće što pripremam je izrada elektronskih Knjiga (iz raznih formata)
[ vlamark @ 14.01.2010. 14:12 ] @
Fenomenalna vest! Kindle čita stripove

Dakle, kindle ima slabije poznatu funkciju da može da čita više različitih formata slika (nije dokumentovano pa još nisam mnogo toga proverio ali ovo radi). Ona nije po default-u aktivirana ali ju je lako aktivirati. Sve što je potrebno je da se u root-u uređaja (osnovna lokacija koja se pojavi kad spojite vaš Kindle na USB) napravite novi folder koji ćete nazvati pictures (obavezno malim slovima, Kindle radi pod linuxom i razlikuje mala i velika slova) i u njega možete stavljati vaše (za sada provereno) .jpg fajlove i .cbz. Na žalost mnogo češći .cbr format nije podržan, ali, obzirom da svi znaju da je .cbr u stvari .rar a .cbz zip, verujem da konvertovanje neće biti problem.

Na žalost za stripove kindle ima mali ekran (ako se gleda strana preko celog ekrana) a skrolovanje baš i nije najsrećnije rešeno pa ljubiteljima stripa preporučujem duplo veći (i skuplji) amazonkindle DX na kojem to izgleda onako kako i treba. Kao strip.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 31.01.2010. 04:01 ] @
Upravo mi je promakao jedan na eBayu, internacionalni model, a to, kako vidim na Amazonu, znači da bi njihova wireless (3G/EDGE) usluga radila i u Srbiji :)

http://client0.cellmaps.com/tabs.html#cellmaps_intl_tab

Praćenje RSS feedova, da li se još uvek naplaćuje po feedu? Ranije se naplaćivalo. A "surf"? Da li je bukvalno sve pokriveno upotrebom njihove "kartice"?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 31.01.2010. 04:20 ] @
Vidim da na Amazonu u TOS piše da se za surf može desiti da se usluga naplaćuje, ali nigde ne piše eksplicitno šta, kada i koliko :)
Piše da se cenovnik može pogledati preko Kindlea na storeu.

E da, možeš li da pojasniš na kakve poteškoće misliš kad pričaš o čitanju PDF fajlova?
[ vlamark @ 01.02.2010. 09:40 ] @
Mogu da probam. Dakle, PDF fajlovi su prilagođeni za stranu A4, B4, B5 (najčešće A4) a ekran na kindle-u je 9x12cm. Kindle-ove knjige (Azw, Prc, txt) se prilaguđavaju tom ekranu, a slova ostaju istih dimenzija (koje ti odabereš) ali pdf ceo staje na tu stranu i slova budu jako sitna. može da se zumira ali to je kod ekrana koji ima oko sekunde osvežavanje jako nezgodno, posebno sa skrolovanjem. Srećom, jako lako je konvertovati pdf-ove
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 01.02.2010. 10:14 ] @
Hvala :)
Još nešto, kako pronalaziš besplatne knjige?

Jedan način može biti konvertovanje tekstova sa Gutenberga, ali postoji li neki lak način da se prikažu besplatne knjige na Kindle Storeu?
[ vlamark @ 01.02.2010. 10:27 ] @
U glavnom skidam sa 4shared-a i prema potrebi konvertujem. Takve kjnige ne mogu biti na tvom amazonovom sajtu ali ako te zanimaju besplatni naslovi na Amazonu to uopšte nije teško ali to obično i nisu naslovi vredni čitanja (izuzetak su verske knjige ;) ). Pored toga ima dosta domaćih foruma sa e-knjigama međutim, mrzi me sad da čitam pravila foruma da vidim da li smem da reklamiram druge forume. Odličan je i Abbyy fine reader čija se sprint varijanta često dobija besplatno sa skenerom, a novije, komercijalne verzije su mnogo bolje ali i skuplje (neću da reklamiram krekovanje)
[ Eborg @ 22.02.2010. 19:32 ] @
Mene jako interesuju .pdf knjige jer ih je najlakše naći. E sad, ako bi uzeo ovaj veći i noviji Kindle DX International da li bi i dalje imao taj problem da je fit-to-page? Može li se .pdf kako konvertovati u neki Kindle format ili je tako je kako je?

BTW, malo glupo pitanje. Pošto Kindle ima crno-bijelu sliku da li to znači da će slike koje su crno-bijele sada biti apsolutno iste na njemu? Jako je bitno kada se čita recimo medicinska literatura sa rentgenskim, CT i MRI slikama, nijansa odlučuje da li je život ili smrt.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 22.02.2010. 22:17 ] @
Novi Kindleovi imaju 16 nijansi crne boje, pa sad prosudi sam da li ti je to dovoljno za pouzdano gledanje MRI i CT snimaka.
[ Eborg @ 23.02.2010. 00:08 ] @
To nije moja struka tako da iskreno pojma nemam. :)
[ vlamark @ 23.02.2010. 06:49 ] @
Zaista mi nije poznato, ali ni ja se ne bi usudio kindle-u staviti nečiji život u ruke. Mislim... da li je fotokopija tih medicinskih dokumenata dovoljno dobra za dijagnozu? Verujem da ne, ali ipak svaka bolnica ima fotokopir aparat. Jednostavno svaki uređaj ima svoju namenu. Inače, Da, Kindle DX bi bio bolji za čitanje PDF-ova, ali je konverzija iz pdf-a u prc toliko brza i jednostavna, da mislim da čitanje PDF-ova ne opravdava razliku u ceni (da ne spominjem koliko je praktičniji manji format knjige za nošenje)
[ Eborg @ 23.02.2010. 11:57 ] @
Malo smo se rastegli na dvije teme pa više ne mogu da pohvatam. :)

BTW, ono što uvijek mrzim kod kupovine ovih novih uređaja je što za pola godine-godinu uvijek izađe novi poboljšani model pa se onda osjećaš totalno prevareno. Imam osjećaj da bi slijedeći model mogao imati podršku za color prikaz i touchscreen za relativno istu cijenu no dobro.

Imam dosta te medicinske literature u .pdf formatu koju bi neki moji ukućani pregledali na Kindleu DX. To je ionako sporedna upotreba tako da bi se dalo isprobati, ne bi mu bila glavna namjera a ne treba ni rizikovati.

Ne znam, meni odgovara malo veći ekran ali evo kao što rekoh malo mi je problem sa tim PDF-om. Nemam iskustva sa tim konverzijama formata, da li to znači da se ovaj problem "presitnosti" PDF-a može u potpunosti otkloniti i da svi PDF-ovi budu apsolutno čitljivi bez naprezanja očiju na DX-u uključujući i stripove poput Alana Forda recimo?
[ vlamark @ 23.02.2010. 12:15 ] @
Pazi. Konverzija iz raznih formata u .prc, u glavnom ide posredstvom html-a. Šta to znači... ako nešto, pri konverziji ne može biti dobro konvertovano u html, onda je i prc faličan. Dakle, nije to baš idealno. Često tabele budu loše konvertovane u nizove teksta koji nema puno smisla i td. Slike, međutim, u glavnom budu dobro prebačene. Međutim, ako ti je važan bilo koji drugi sadržaj osim samog teksta (koji je kod knjiga obično najvažniji), najbolje će biti da ih čitaš nekonvertovane.
Što se Alana Forda tiče, kao i svaki drugi strip, logično je da konverzija ne bi imala smisla, dakle, možeš ga čitati nekonvertovan i bolje bi izgledao na Kindle DX uređaju (ovaj veći i skuplji). Ako su ti stripovi bitni, a medicinska literatura izgovor da izvučeš pare od roditelja, DX je za tebe. Ako ti ovaj tekst ne odgovara, odgovori mi privatnom porukom pa ću ga izmeniti da tata i mama ne vide ;).
Problem je što DX košta duplo skuplje. Inače. Već postoje uređaji sa dodatnim svetlom i ekranom osetljivim na dodir. Njih pravi Sony. Do duše, on nema (još) uređaje tih dimenzija, pa šta ko voli. Nedavno sam dobio informaciju da Sony loše čita naša slova ali inače nema nekih drugih mana.
Takođe, zaista su u pripremi i uređaji u boji, ali za čitanje knjiga, pre bi dao pare za veću površinu nego za boju. Naravno, svaka roba ima svoga kupca pa ti sad razmisli o svemu. Triput meri, jednom seci.
[ Eborg @ 23.02.2010. 13:48 ] @
Hahah, ma svaka čast! :D Ma nije do roditelja, htio sam samo da provjerim jer im ionako moram uzeti neke mini-laptope za tu literaturu pa rekoh da spojimo ugodno sa korisnim. :)

Kindle oko kojeg se još uvijek premišljam i kalkuliram mi treba za čitanje razne literature u tekstualnoj formi, kako za fakultet tako za neke klasike ili novija izdanja koja se mogu tako jeftino nabaviti. Srećom studiram društvene nauke pa nema puno tabela i crteža. :) Isto tako, većina ex-Yu literature po koju bih inače morao ići svako malo u biblioteku se da naći u PDF formi pa se nadam da bi DX to mogao bez frke savladati. Je li to tačno? A Alan Forda imam na kompu godinama kojeg mi je želja pročitati samo mi oči otpadaju od ekrana nakon nekoliko sati a i dosadi vucarati laptop stalno sa sobom. :) A sviđa mi se veliki DX ekran, nije to problem tutnuti u torbu samo su ga zapaprili da suze niz leđa teku.

Hvala ti na informacijama, najkritičniji mi je eto bio PDF jer mi je većina literature u tom formatu. Koliko sam shvatio dalo bi se to uštimati ali ne u potpunosti. Ako bi nas još Amazon obradovao kakvim Firmware updateom koji bi to malo doradio ne znam gdje bi nam kraj bio. :)
[ Jynx @ 06.03.2010. 02:14 ] @
Mene najvise zanima koliko bi ispala krajnja cena (carina itd) kada bi se Kindle DX narucio sa amazona u Srbiju? Da li je neko narucio? Bas bih zeleo da ga posedujem :) ali me plasi cifra koja moze na kraju da ispadne...

Ja bih ga najvise koristio za citanje gomile udzbenika koje mi trebaju za fax na engleskom (mrzim kopije, a same knjige su mnogo skupe), a naravno, beletristika je tu :)
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 06.03.2010. 02:34 ] @
Ne možeš naručiti u Srbiju ništa sa Amazona što nisu knjige.
Morao bi ga kupiti na nekom drugom mestu.

A dažbine su ti...

cena + transport
na to gore ide 10% carine
na to gore ide 18% PDV
i moguće da će ti biti obračunate i špediterske usluge od par hiljada dinara.
[ Jynx @ 06.03.2010. 10:58 ] @
Hm, pogledaj stranicu Kindle-a http://www.amazon.com/gp/product/B0015TG12Q
i klikni na "Live Outside the U.S. Good news. Kindle DX can now be shipped to customers outside the U.S.
Click here to see important information specific to your country" (ima link)

Dakle, salju u Srbiju...?

Ako bi se Kindle kupio u US, da li bi radio u Evropi? Da li je bitno za koje trziste se kupuje?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 06.03.2010. 11:09 ] @
Odlično, znači može se kupiti :)

Ako kupiš kod njih, oni za Evropu pošalju internacionalni model, tako da se nemaš šta brinuti tu.
Ako kupuješ na eBayu, takođe kupiš internacionalni sa global wirelessom i to je to.
[ krle_zr @ 16.03.2010. 06:36 ] @
Super post!
Inače, za e-book čitače slušam odavno, pomislio bih da su kod nas već uveliko u prodaji kad ono... gledam na Limundu, nemaju ni jedan a ni na netu nisam imao sreće
Čitao sam da i Sony ima dobre modele čitača , neki čak kompletno otključani što se tiče formata.
[ vlamark @ 16.03.2010. 09:40 ] @
Nije mi baš najjasnije šta bi značilo to "otključani za formate" Uređaji podržavaju neki format ili ne. Sony ima podršku za veći broj formata, a Kindle se bolje snalazi sa našim slovima (nema problema sa našom latinicom).
Na Limundu, uz dužno poštovanje organizatoru, nema toliko velike ponude i u glavnom je u pitanju e-buvljak. Ja sam svoj kindle kupio preko e-bay-a, a sada može da se kupi i direktno od amazona, što je, po meni najbolja varijanta.
[ Eborg @ 22.03.2010. 12:24 ] @
Mene još uvijek brine podrška za PDF knjige. Ako je vjerovati Youtube reviewima, takve knjige izgledaju dosta sitno.

Da li bi se komotno mogao čitati Alan Ford?

Govorim o najvećoj DX verziji.
[ vlamark @ 23.03.2010. 17:59 ] @
Na Kindle-u se odlično čitaju stripovi, uključujući i alana forda. Naravno, malo je ekran sitan za tako šta pa se slova teže čitaju, ako bi uzeo DX naravno, čitao bi ih odlično. Sad, ima jedan problem. Kindle ne čita CBR fajlove već samo CBZ. To nije veliki problem, jer CBR je u stvari RAR arhiva, a CBZ je ZIP. Dakle, konvertovanje iz CBR u CBZ ide ovako. Preimenuješ CBR u RAR i raspakuješ negde, zatim sve to ponovo zipuješ i preimenuješ ZIP u CBZ
[ vlamark @ 03.08.2010. 13:53 ] @
Novosti:

Amazon je objavio da naplaćuje knjige 40% skuplje korisnicima Internacionalne verzije Kindle-a. Zbog toga, moram da promenim ploču i ponovo počnem da hvalim US verziju.

Dakle, ako kupite US verziju, nećete moći da koristite Wireless (jaka stvar) ali, od nedavno, postoji način da se registrujete odavde i bez toga.

Ovo uputstvo za Registrovanje US verzije Kindle-a bez pristupa Whispernet-u sam preuzeo sa MobileRead foruma i preveo na srpski za potrebe svih nas koji imamo US verziju Kindle-a, a ne živimo u SAD, da bi omogućili opcije dostupne registrovanim korisnicima.

1. Da bi ovo funkcionisalo, morate imati Kindle 2 ili Kindle DX sa 2.5.x firmwareom. Instalirajte ga i pređite na korak 2

2. Kao prvo morate da instalirate jailbreak paket, ovo je neophodan korak.
Raspakujte arhivu i odaberite odgovarajući ".bin" fajl za vaš uređaj, "k2" fajlovi su za Kindle 2, "k3" za Kindle DX. "k2i" i "k3i" su za međunarodnu (global wireless) verziju uređaja.
Na primer, ako imate Kindle DX - potrebna su vam dva fajla: "update_jailbreak_k3_install.bin" (za 4. korak) i "update_jailbreak_k3_uninstall.bin" (za 7. korak). Ok, kad odaberete odgovarajuće fajlove, pređite na korak 3.

3. Priključite kindle na PC i kopirajte fajl "update_jailbreak_k?_install.bin" u osnovni (root) direktorijum vašeg kindle-a. Zatim ga raskačite sa kompjutera, pritisnite "Menu" dugme i odaberite "Settings" opciju u meniju. Sačekajte sekund, pa opet pritisnite dugme "Menu", zatim odaberite opciju "Update Your Kindle" (mora biti aktivna), te na kraju "Ok".
Update će prijaviti da nije uspeo (fail) ali bez brige, tako i treba da bude! Sačekajte da se uređaj u potpunosti restartuje i pređite na korak 4.

4. Preuzmite reginfo update(mirror). Raspakujte fajlove iz arhive i odaerite odgovarajući za vaš uređaj. Na primer, za Kindle DX trebaće vam dva fajla, "reginfo.ini" i "update_reginfo_0.1_k3_2.5_install.bin".
Sad otvorite reginfo.ini in WordPad-u (ili TextEdit ako koristite Apple Mac) i izvršite odgovarajuće promene.
REGINFO_DEVICE_NAME="Jeff's Kindle"
REGINFO_GIVEN_NAME="Jeff Preston Bezos"
REGINFO_AMAZON_NAME="Jeffrey Bezos"
REGINFO_AMAZON_EMAIL="jeff"

REGINFO_DEVICE_NAME je ime vašeg uređaja i biće ispisano na "Settings" strani, u sekciji "Device Name" na vašem uređaju.
REGINFO_GIVEN_NAME je vaše (lično) ime.
REGINFO_AMAZON_NAME je vaše ime iz Amazone naloga, naravno, ako ga posedujete. Ako ne - slobodno otkucajte isto kao i vaše lično ime. Ovo će biti prikazano na "Settings" strani, u "Registration" sekciji.
REGINFO_AMAZON_EMAIL je vaša amazon e-mail adresa. Morate je uneti bez "@xxxxx.xxx" dela, jer će se "@kindle.com" dodati automatski. I biće prikayano na "Settings" strani u "Device E-mail" sekciji.
Menjajte samo tekst označen CRVENOM BOJOM.
Nemojte koristiti ćirilicu kao ni naše latinične znakove (šđžčć) kao ni navodnike za vaše podatke! Nakon svega, snimite promene i pređite na korak 5.

5. Priključite vaš kindle na PC i iskopirajte dva fajla "reginfo.ini" i "update_reginfo_0.1_k?_2.5_install.bin" u osnovni (korenski) direktorij vašeg Kindle uređaja. Zatim raskačite kindle sa PC-a, pritisnite "Menu" dugme, odaberite "Settings". Sačekajte sekund pa pritisnite "Menu" dugme ponovo, zatim odaberite "Update Your Kindle" opciju (mora biti aktivna), i na kraju pritisnite "Ok".
Ovaj update se mora uspešno instalirati.
Sačekajte da se uređaj u potpunosti rebutuje i pređote na korak 6.

6. Bravo! Uspeli ste! Ako odete na "Settings" stranu (Menu->Settings), videćete podatke o registraciji. I naravno sve do sada nedostupne opcije će vam biti na raspolaganju.

Pređite na korak 7

7. Ako ne planirate skoru instalaciju ne-amazonovih updatea (AKA hakovi), najbolje bi bilo da deinstalirate jailbreak sa vašeg uređaja. Jer dok ga ne uklonite, nećete moći da instalirate originalne Amazonove softverske nadogradnje.
Spojite vaš kindle na PC i iskopirajte fajl "update_jailbreak_k?_uninstall.bin" u osnovni direktorij na vašem kkindle uređaju. Zatim raskačite vaš kindle sa PC-a i pritisnite "Menu" dugme, odaberite "Settings" opciju, sačekajte sekund pa opet pritisnite "Menu" dugme, odaberite "Update Your Kindle" opciju (mora biti aktivna) i na kraju pritisnite "Ok".
update se mora uspešno instalirati.
Sačekajte da se uređaj u potpunosti rebutuje. I to je to!

Napomena:

a) "notepad" text editor iz windowsa ne može ispravno da odradi promene u "reginfo.ini" fajlu zato koristite WordPad, ako ga nemate - preuzmite sa interneta neki od besplatnih, a mnogo moćnijih text editora, poput notepad++

b) reginfo_update će dodari samo jedan fajl koji se zove "reginfo" u vaš uređaj. Ako vam ova registracija nije više potrebna iz nekog razloga (prodaja na primer) - deinstalacija nije potrebna, dovoljno je na Settings stranici odabrati "deregister" opciju.

c) Ako update_reginfo ne uspe (korak 5), proverite sadržaj reginfo.ini fajla. Nemojte uklanjati postojeće navodnike i nemojte dodavati dodatne navodnike i sve će raditi kako treba. Zatim ponovite 5. korak sa ispravljenim reginfo.ini fajlom

[Ovu poruku je menjao vlamark dana 03.08.2010. u 15:15 GMT+1]
[ rajto @ 09.08.2010. 12:22 ] @
Sad meni nije jasno kod ovog kindla, da li ja mogu da prebacim PDF fajl sa svog kompa ili moram da kupujem e-knjige sa njihovog ili amazonovog servera. Da li postoje problemi ukoliko je u pitanju ilegalan pdf?
[ vlamark @ 09.08.2010. 12:35 ] @
Možeš da prebaciš PDF fajl sa svog kompa, ne moraš da kupuješ e-knjige, nema nikakvih problema po pitanju sadržaja.

Jedino, moj je predlog da uvek pre prebacivanja konvertuješ pdf u PRC, MOBI ili onaj treći format **bem li ga kako se vabi ( u prethodnim postovima sam napisao) jer oni nisu ograničeni na A4 stranu.

Dakle, konvertovanje može ali nije neophodno.
I na kraju, prodajem moj kindle da kupim DX. Ako ima zainteresovanih, znate već... PM
[ oliverj @ 05.09.2010. 13:02 ] @
Za one koje zanima čitanje PDF dokumenata na nekom od ereadera, pogledajte prikaz Nooka na: http://www.elitesecurity.org/t...K-Barnes-and-Noble-book-reader
[ krle_zr @ 29.09.2010. 06:35 ] @
Moram nesto da pitam, nije mi nesto jasno u vezi carine

Kad bih narucio kindle 3 iz Usa, da li cu platiti i carinu za isti. Na sk forumu sam procitao da je neko narucio i da mu je stiglo, a spominjala se carina od 4500 din. koju on, navodno, nije morao da plati. Covek je zvao i rekli mu da je placeno....

Pozdrav
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.09.2010. 11:06 ] @
Postoje dve stvari, nekad tri, koje fizičko lice mora da plati kad mu iz vana stiže neka roba.

Prva stvar je carina. Nju moraš pa moraš da platiš, jer se radi o unosu robe određene vrednosti u zemlju u kojoj izvorno roba nije bila kupljena. Vrednost carine na ovakve stvari je 10%.

Druga stvar je porez, tj. PDV. Jedan prijatelj koji se bavi špedicijom vani mi reče da se porez ne bi trebao plaćati od strane fizičkih lica, međutim, kod nas se plaća. PDV je uglavnom 18%, odnosno 8% za gotove računarske konfiguracije.

Treća stvar koju ljudi plaćaju često kod nas su troškovi špedicije, ali samo u slučajevima kada pošiljka stiže DHL-om ili UPS-om. Tih troškova nema kada roba stiže običnom poštom, jer oni valjda imaju svoju internu službu koja to radi.

E sad, slučajevi u kojima neko ne plati carinu i porez kod nas su kako vidim iz iskustva uglavnom oni u kojima roba prođe ispod radara, da ne privuče pažnju radnika u pošti i carinika, pa se ni ne otvori. Oni obično otvaraju sve pošiljke iz recimo Kine, pa ako procene da roba nije ca carinjenje, zalepe je nazad karakterističnim žutim selotejpom i udare pečat na pošiljku "Ne podleže carini".

Po našem trenutno važećem Carinskom zakonu se kaže da fizičko lice je oslobođeno plaćanja carine i poreza na robu čija vrednost ne prelazi 20€, a koju šalje drugo fizičko lice. Ovo je vrlo bitan momenat, jer znači da bi se carina mogla naplatiti na sve što šalju pravna lica. RAnije je taj prag bio 70€ ili 100€, ne sećam se tačno, a za njegovo spuštanje se možemo zahvaliti damama iz Avona, koje su dobijajale robu iz Mađarske putem pošte :)
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.09.2010. 11:09 ] @
E da, zavisi i gde čovek živi. Primetio sam da su u Beogradu carinici znatno revnosniji kada je u pitanju njihov posao, dok su u Novom Sadu opušteniji.
Pitaj ga da ti pojasni o čemu je reč, jer je na takvu stvar morao da plati dažbine. Te 4500 mi se čine kao malo, jer carina i PDV predstavljaju trećinu fakturisane cene, a sa tim iznosom od 4500 din izadje da je Kindle koštao oko 15000 din, što nije moguće. A na drugoj strani, špediterski troškovi su uvek nekako fiksni i uvek iznose oko 4000-4500 din.
[ krle_zr @ 29.09.2010. 15:36 ] @
Hvala, interesantno, bas je stigao u Bg bez carine Meni je, recimo,drugarica slala neke poklone (preko $70) iz USA, UPS-om i nikad nisam placao carinu, bas cu zvati da pitam odakle im ta cifra od 4500.

Evo link za doticni tekst:

http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1142267&postcount=47

Pozdrav

EDIT: Za celu temu

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=49685
[ wux @ 30.09.2010. 23:25 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: ... Te 4500 mi se čine kao malo, jer carina i PDV predstavljaju trećinu fakturisane cene, a sa tim iznosom od 4500 din izadje da je Kindle koštao oko 15000 din, što nije moguće. A na drugoj strani, špediterski troškovi su uvek nekako fiksni i uvek iznose oko 4000-4500 din.

http://www.amazon.com
Price: $139.00 & this item ships for FREE with Super Saver Shipping
139$=11200RSD
to je verzija bez 3G, samo WiFi. Onaj sa 3G košta 189$, što je oko 15000RSD
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 01.10.2010. 01:47 ] @
E onda ok, nisam znao da je toliko :)
[ krle_zr @ 01.10.2010. 06:21 ] @
$139 + $20 za shipping koliko sam ja razumeo, nek' bude jos $10 za cast i super prodja

Bas mi krivo, uvek neke komplikacije kod nas
[ Shadowed @ 01.10.2010. 18:07 ] @
Ne mogu sad da nadjem, neko je pominjao registraciju i obavezu da se ona uradi iz USA (za usa model). Da li je ta registracija obavezna ako ne zelim da kupujem knjige sa Amazona vec da samo citam svoje pdf-ove i sta sve imam?
Pregledao sam Amazon i oni kazu da je potrebno da bi se knjige kupovale ali ne kaze da nije potrebno ako necu da kupujem :)
[ Nabukodonosor @ 13.02.2011. 01:54 ] @
Jel neophodan punjac za Kindle 3 ili se puni preko USB kabla?
[ vlamark @ 13.02.2011. 07:31 ] @
Registracija nije neopkodna ni za kupovinu knjiga, već samo otključava neke zaključane opcije (K2-US).
K2 i K3 se sasvim komotno pune preko USB-a, uz K3-wifi čak ni ne dolazi drugačiji punjač
[ Shadowed @ 13.02.2011. 11:17 ] @
Ja sam dobio. Zapravo dobijas konvertor koji nataknes na jedan kraj usb kabla a drugi deo konvertora ide u uticnicu. Jedino sto sam ja kupio US verziju pa sam dobio kovertor za US. No, nije mi narocito ni bitno. Punim bateriju koristeci USB port na kompjuteru.
[ stevan_nk @ 20.02.2011. 06:59 ] @
Da li su velike razlike uzmedju Kindle 2 i 3 samo Wi-Fi i sta mislite o ovoj ponudi

Kindle 3 Wi-Fi u Crnoj Gori

Mogu li se uporediti tablet uredjaji tipa Netcat M-01 i e-book citaci ?
[ vlamark @ 20.02.2011. 08:10 ] @
k2 i k3 imaju displej istih dimenzija, a navodno k3 ima oštriju sliku (mada k2 ne fali baš ništa)

sve može da se poredi... recimo auto sa ugrađenom navigacijom i android telefon... dok god imaju zajedničke karakteristike... i jedan i drugi imaju navigaciju i radio, zar ne?
[ stevan_nk @ 20.02.2011. 11:51 ] @
Da li se sa Kindleom moze surfovati internetom i koliko je to ugodno sa obzirom na e-ink ekran ?
[ krle_zr @ 21.02.2011. 15:51 ] @
Ja imam Kindle 2 i takođe sam čuo da K3 ima navodno oštriji ekran, dužu autonomiju brži odziv itd., mada sam ja prezadovoljan i mojim. Oko pola sekunde mu treba da osveži stranu (bez slike), baterija pri intenzivnom koriščenju traje oko 20 tak dana. U principu Kindle može da pristupi web strani (pod uslovom da nema flash) i da sve lepo prikaže ali je po meni to naporno. Njegova glavna namena je čitanje knjiga (ne tehničkih), eventualno slušanje muzike i to radi odlično, ostalo je manje više.

Pozdrav
[ vlamark @ 16.12.2011. 11:35 ] @
Stigao mi je kindle touch (aka Kindle 4 touch). Nekoliko reči o njemu sam napisao u tekstu iza linka