[ vlamark @ 14.01.2010. 13:12 ] @
Dakle, u prethodnoj temi sam govorio o Kindle čitaču knjiga. i spomenuo sam gomilu različitih formata kao i način da se one razDRMaju.
Za danas sam Vam pripremio 2 specijaliteta. Prvi je Pravljenje ili prepravljanje e-knjiga, a drugi konvertovanje između formata.
Za prvi će nam biti potreban besplatani programi:
- Mobipocket Creator,
- OpenOffice.org - u daljem tekstu OO (ili neki drugi program za pisanje teksta sa mogućnošću snimanja u htm
a za drugi, takođe besplatan program:
- calibre - E-book management
NAPOMENA: ako vam za instalaciju programa treba pomoć, pozovite prijatelja koji se razume u kompjutere i neka zajedno sa vama pregleda ovo uputstvo.

Pa da počnemo.
Pravljenje e-knjige
Iskoristićemo OO da napišemo svoju elektronsku knjigu i snimiti je u Html formatu

zatim ćemo otvoriti Mobipocket Creator i na njemu odabrati opciju HTML document u sekciji Import From Existing File

Naravno, za ovo smo mogli koristiti i neki drugi od ponuđenih formata uz napomenu da za korišćenje M$ Word-a morate imati isti instaliran na vašem računaru.

Na sledećem Ekranu pritisnite Import.
Ekran koji će se otvoriti imaće sa leve strane sledeći meni:

Na svaku stavku kada kliknete moći ćete da izvršite neku promenu (za prevod sa Engleskog pitajte prijatelja iz napomene ili koristite Guglov besplatan web servis.
Nakon svake promene na dnu ekrana (ponekada ćete morati koristiti klizač sa desne strane da bi došli do njega) morate stisnuti dugme Update.

Nakon što ste zadovoljni urađenim, pritisnite dugme i nakon što isključite kompresiju i enkripciju pritisnite dugme
Na kraju stisnete OK i napravili ste vašu e-knjigu u prc formatu koju vaš amazonkindle može da najnormalnije čita.

Konvertovanje između formata elektronskih knjiga

Dakle. Pokrenućemo program calibre - E-book management. Primetićete, na slabijim računarima da se ovaj program malo sporije pokreće. Nemojte biti nestrpljivi.
Kada se program pokrene stisnite dugme i nakon toga učitajte elektronsku knjigu koji želite konvertovati (vidi stavku o prijatelju u napomeni)
Nakon što ste to uradili vaša kniga će se pojaviti na spisku ispod

Odaberite je
i pritisnite

Otvoriće se novi prozor u kome možete da birate u koji format želite da pretvorite vašu el.knjigu (pogledajte ovo što sam zaokružio crvenom bojom.

Možete odabrati format koji vama odgovara, (a ja, obično tu biram RTF jer mogu kasnije da ga iskoristim za editovanje (menjanje)) i stisnite OK. Naravno, pre toga, po potrebi slobodno izmenjajte sve što želite, jednostavno igrajte se sa opcijama ali se na kraju svodi na to OK ;)

Program će odrađivati i kad odradi ponovo se vratiti na onaj prethodni spisak. Dalje je lako. Kliknite desnim dugmetom miša na ime knjige stisnete Save to Disk otvoriće se podmeni u kome isto stisnete save to disk, odaberete lokaciju i to je to.

Nadam se da će uskoro počinjati da niču baze naših knjiga.

PS: Za skidanje knjiga, iz mog iskustva, najbolja je lokacija 4shared mada ima i drugih dobrih izvora. Prilikom pretrage, primetićete da su braća ’Rvati mnogo vredniji pa ćete među naslovima češće nailaziti na njihove nego naše.

Pitajte, odgovoriću :)[Ovu poruku je menjao vlamark dana 14.01.2010. u 14:46 GMT+1]
[ vlamark @ 01.02.2010. 10:01 ] @
Obzirom da već ne postoji forum za e-book čitače, možda ne bi bilo loše kad bi ove dve teme bile lepljive.
[ neltu_mig33 @ 07.02.2010. 19:23 ] @
pozdrav, koristim Mobipocket duze vreme na s60v3 platformi i mobipocket creator koji radi skoro pa savrseno, citanje knjiga je pravo uzivanje .. samo imam jedan problem. iz nekih PDF knjiga se uradi knjiga savrseno sa svim nasim slovima , a iz nekih koje takodje iz adobe readera pokazuju sva nasa slova pokazuje 'kuke i motike' tj neke znakove .. da li ima resenja za to ? unapred hvala . i hvala za turitorial
[ Eborg @ 22.02.2010. 19:34 ] @
Mogu li se knjige u Word formatu prebaciti u neki Kindle-friendly format?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 22.02.2010. 22:18 ] @
Ako ne može direktno iz Worda, onda uvek možeš taj DOC odštampati u PDF, pomoću recimo PDF Factoryja i onda PDF dalje tabati za Kindle.
[ Eborg @ 23.02.2010. 00:07 ] @
A može li se .pdf uštimati na kompu bez puno frke tako da bude dovoljno zooman pošto vidim da se ljudi žale da je presitno?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 23.02.2010. 00:35 ] @
Koliko znam, Kindle ima različite veličine slova. Nije problem povećati.
[ Eborg @ 23.02.2010. 00:44 ] @
Koliko sam vidio sa Youtube reviewa moguće je povećavati samo originalne Kindle (.azw) knjige dok .pdf ostaje sitan bez mogućnosti bilo kakve manipulacije. Interesuje me da li je to moguće kako premostiti.
[ star-duster @ 01.10.2010. 17:10 ] @
"Prelomio" sam i naručio Kindle 3 wi-fi. Iako imam puno dilema oko carine, špedicije, bezobraznih cena (koje navodno mogu i da dupliraju cenu uređaja) itd, ipak me ova spravica suviše privlači tako da joj nisam mogao odoleti.

Elem, dok ne stigne počeo sam da se igram programom Calibre i imam neke nedoumice. Probao iz sam da knjige konvertujem iz PDF u MOBI format i negde je prošlo sasvim OK, ali negde se gube "naša" slova (u jednoj knjizi se ne prikazuje Ž nego umesto njega piše valjda t sa nekom kukicom dole, u drugoj knjizi uopšte nema Č i Ć nego se na njihovom mestu nalaze praznine i sl.). To sam primetio kad sam konvertovane mobi formate otvorio iz samog programa.

Da li imate neki savet kako da to rešim? Postoje li neka podešavanja za enkodovanje teksta ulaznog formata da bi se ispravno video u izlaznom? Kako da pronađem kako je enkodovan tekst u PDF-u? Čak i kad uradim copy-paste dela teksta iz PDF-a, on se npr. u Wordu ne vidi ispravno. Dakle, kako da iščupam celi tekst, sa svim našim slovima?
I ono što je najvažnije - da li Kindle ispravno prikazuje ta naša slova, naravno ako su uspešno konvertovana u novi fajl?

Hvala unapred na savetima. Inače, ovo mi je prvo javljanje na ovom forumu:) Pozdrav svima!
[ ninjaz @ 01.10.2010. 17:24 ] @
Dobrodosao :)

Jesi Kindle narucio preko Amazon.com ili Amazon.co.uk? Javi nam koliko te je sve to ukupno izaslo.
[ star-duster @ 01.10.2010. 18:01 ] @
Hvala na dobrodošlici:)

Kindle mi još nije stigao. Tek sam ga naručio, i to sa amazon.com. S obzirom da ga šalju kurirskim službama (Kindle neće da šalju običnom poštom, za razliku od običnih knjiga), vreme isporuke bi trebalo da bude prilično kratko, možda 4-5 dana. Ali piše da će mi ga tek za 1 do 2 nedelje poslati:( Navalica valjda, pa je nestašica, šta li je...
Čim dođe podeliću iskustva sa vama, pa i cenu koliko mi je izašao (za sada je 139$ uređaj + 21$ slanje = 160$, videću još koliko će da se ugrade "naši" sa carinama, porezima, špedicijama, taksama...).

Molim korisnike koji već imaju Kindle da mi napišu svoja iskustva. Veoma mi je bitno kako se ponaša sa našim slovima (u MOBI ili TXT formatu) i da li je moguća uspešna konverzija iz PDF u neki od ovih formata. Problem sam opisao u svom prethodnom postu.
[ danilo93 @ 12.04.2013. 10:06 ] @
Pozdrav, ljudi! Treba mi pomoc! Kupio sam Prestigiov elektronski čitač knjiga i hteo sam da prebacim neke pdf knjige u epub format, ali kada to uradim pomocu programa "Calibare" ili nekog online konvertera, on mi slova "č" i "ć" prebaci u neka dva simbola...Kao kod titlova za filmove. Da li neko zna kako mogu da konvertujem knjigu u epub, bez promene ovih slova? Hvala!
[ superbaka @ 14.07.2013. 17:46 ] @
imam slican problem sa konvertovanjem pdf => mobi... Calibre prepoznaje moj uredjaj (Kindle Paperwhite) ali kada dobijeni izlazni fajl (.mobi) prebacim na citac, dobijem samo razne kukice (kompletno) bez ikakvog teksta...neretko uredjaj i zaglavi zbog neke slike koju ne prepoznaje pa moram da ga resetujem da bih nastavio rad sa njim...
kada konverziju vrsim preko (jedinog) sajta koji sam nasao za tu svrhu (pdf4kindle.com), dobijem tekst ali sa 'progutanim' slovima, i neispravno prikazanim slovima abecede, pri cemu nema nikakvog pravila... nekad se nasa slova ž, č, ć vide normalno, a nekad nedostaju... imate li nekog saveta sta da koristim za konverziju iz pdf u mobi?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.07.2013. 21:00 ] @
A probaj da tekst iz tog PDF-a selektuješ i iskopiraš u neki tekst editor, da vidiš šta dobijaš. Možda nije problem u samom programu, već u sistemu.