[ vlamark @ 16.12.2011. 11:32 ] @
Kupio sam kindle touch. Drugar mi ga je doneo iz USA.
Prvo, kao i u mom prethodnom predstavljanju K2 slika:

O tehničkim detaljima ima na drugim sajtovima, a ja ću pisati o onome što sam ja video i doživeo sa njime.
Dakle, kad sam ga video, iznenadio sam se. Izgledao mi je sićušno. Uporedio sam ga sa mojim K2 i video da je ekran ipak istih dimenzija. Ipak, i dalje mi izgleda manji. Za Američku verziju sam se odlučio iz više razloga. 1. sam hteo da kupim K4 (bez tastature i sa reklamama je koštao oko 53 € (79$), što mi je zvučalo i te kako pristupačno, a onda sam video da ima i touch verzija koja je 75 €, a složićete se, 22€ za touch nije mnogo. I tako, preko prijatelja moga prijatelja (kategorija koju svi imamo ako se samo dobro potrudimo) do mene je stigao moj Kindle Touch. Sve što sam govorio za amazonKindle 2 važi i za ovaj uređaj osim što je ekran mnogo sličniji papiru, skoro je skroz beo, slova mi deluju oštrije. Čita i ćirilicu i latinicu, a WiFi radi besprekorno. Verzija uređaja koji sam kupio ima u sebi reklame koje mogu da se skinu pomoću haka koji kruži na netu ali me to uopšte nije privlačilo. Štaviše, mali banerčić u dnu spiska knjiga mi uopšte nije smetao, a reklame koje stoje na ekranu dok je uređaj suspendovan, su mi lepše od "društva mrtvih pesnika".
Novosti i korišćenje uređaja
Uređaj ima samo dva tastera jedan (koji se vidi i na slici) odmah ispod ekrana koji je Home taster i njegova jedina funkcija je vraćanje na početak spiska.
drugi je na dnu uređaja (za razliku od istog tog dugmeta na K2 koji je bio na vrhu) i služi za suspendovanje (kratak pritisak kad je upaljen uređaj), gašenje (duži pritisak kad je upaljen) i aktiviranje uređaja (kratak pritisak kad je ugašen ili suspendovan). Na donji taster je kao i do sada, potrebno sačekati oko pola sekunde da odreaguje ali na to se lako navići.
Kapacitivni multi-touch ekran služi za sve ostalo.
Ako želite povećati slova, potrebno je sa dva prsta napraviti potez kao da razvlačite. Obzirom na brzinu ekrana, logično je da neće biti efekta rastezanja već se samo pojavi meni za izbor veličine slova.
Za ulazak u meni pojedine knjige, potrebno je zadržati prst par sekundi na naslovu iste na naslovnoj strani uređaja.

Kod K2 ekran nisam nikada pipao. Kod ovog sam se prijatno iznenadio. Ima jednu prijatnu, blagu hrapavost kao pravi papir. Iako je dovoljno samo dotaći ekran da bi čitao, nikako ne mogu odoleti da pređem prstom po njemu kao da listam (što naravno najnormalnije funkcioniše)

Sve ostale detalje slobodno možete pročitati na mom prethodnom predstavljanju amazon kindle 2 uređaja. (izvinjavam se što 3x ponavljam isti link)

Mod edit: Uniformisan naslov teme.

[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 16.12.2011. u 12:51 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 16.12.2011. 11:49 ] @
Jel mozes da postavis neki svoj screenshot, tj da slikas uredjaj? Bas me zanima kako izgledaju te reklame.

Koliko te je na kraju izasao para kada je stigao u tvoje ruke?

P.S. 79$ nije 53, nego 61e.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 16.12.2011. 11:57 ] @
Evo imaš na recenziji u The Verge sliku dna ekrana na kojoj se vidi reklamica.

http://www.theverge.com/2011/11/14/2559732/kindle-touch-review

[ Nabukodonosor @ 16.12.2011. 12:08 ] @
Hvala. Nisam citao taj review.
[ vlamark @ 14.01.2012. 12:11 ] @
Jedna stvar koju sam do sada otkrio, a ne idu u prilog K5 (Kindle touch ima verziju firmware-a koja počinje sa 5 pa ga na mnogim mestima zovu kindle 5), jeste da k5 više ne podržava slike (a samim time ni stripove). Ko to želi neka uzme kindle 3 (Kindle keyboard). Iz moje perspektive, K3 košta isto kao i K5, a ima više funkcija.
[ vlamark @ 16.01.2012. 14:10 ] @
Loš mi je aparat, ali evo slika.
Poslednja slika je tu zbog dimenzija. List papira je A4, osim njega tu su 2 knjige od kojih je jedna džepnog formata, a druga nije, i futrola za kindle touch, koja se kupuje posebno. Na žalost ne mogu reći koliki su troškovi transporta jer mi je knjigu doneo prijatelj i nije ništa naplatio.