[ electronic_fan @ 07.01.2018. 19:38 ] @
Ovo bi bila jednokratna investicija za nov računar (umesto 10 god starog), koji bi bez izmena trebalo da radi u narednih bar 5-6 godina, možda čak i više.

Najvažnija stvar za ceo računar je naravno kvalitetno napajanje. Od bar 100,000 radnih sati i da ima dovoljno rezervne snage za povremene ekstremne situacije. Nije bitno da li je modularno, polu-modularno ili nije modularno uopšte, bitno je samo da je kvalitetno, ali ne i bezrazložno skupo.

Kako se danas uglavnom prešlo na svičerska napajanja, standardna napajanja relativno veće snage je teško naći ili baš i nisu jeftina.

Tako za nov računar planiram bar Corsair 650W (oko 13000 dinara) koji bi trebalno da zadovolji primarni kriterijum, ali u obzir mogu da dodju i sl. drugih proizvodjača.

Šta bi generalno u toj cenovnoj klasi bila alternativa ili možda bolja varijanta a da opet bude približno istog kvaliteta?

Jednostavno nisam u toku sa današnjim hardverom, pa stoga i pitanje. Ne bih zamarao sa dealjima ostalih komponenti. Ništa specijalno, bitno je da je računar dovoljno brz i stabilan: Gigabyte MB durable serija (1151), i5-7400/7500, Gigabyte 1050Ti takodje neka durable serija, 8GB Kingston Fury ili Savage memorije (trenutno je 10 god garancija).

[Ovu poruku je menjao electronic_fan dana 07.01.2018. u 21:55 GMT+1]
[ gilopile @ 08.01.2018. 11:16 ] @
Razmotri i nesto jeftiniji EVGA slicnih specifikacija, isto kvalitetna, izdrzljiva napajanja...Uglavnom, za koji god od ova 3 brenda da se odlucis, neces pogresiti.

[ bojan_bozovic @ 08.01.2018. 11:26 ] @
Razmotri i https://www.intel.com/content/...re/i5-processors/i5-8305g.html ili i7 osme generacije, kad vec toliko dajes na napajanje, sa hyperthreadingom i 4-6 jezgara.
[ Binary Mind @ 08.01.2018. 21:18 ] @
Antec je isto dobar brend što se tiče napajanja. Dodaj ih na listu. Pre, dok su bila dostupnija u Srbiji, sam ih dosta ugrađivao u nove konfiguracije. Corsair jeste dobar, ali Antec je pouzdaniji. Od jeftinijih, pod uslovom da ima, pogledaj Super Flower. Jako dobar OEM proizvođač, i krije se ispod haube mnogih drugih brendova. Chieftec se pokvario u odnosu na pre, ali je opet pouzdaniji od dosta skupljih brendova (uglavnom fura CWT platforme, koliko vidim, što je dobro). Seasonic je standardno pouzdan, ali i skup. Ima i jeftinijih serija doduše, i opet se radi o kvalitetnim napajanjima. Seasonic je isto kao i pre pomenuti Super Flower OEM proizvođač (mnogo bolji od Super Flowera), što znači da pravi svoja napajanja a po porudžbini i za druge kao na primer za Corsair od pomenutih.
[ electronic_fan @ 13.01.2018. 07:03 ] @
Hvala svima.

Ovde mi je pored kvalitetnih komponenti, stabilnog i dugoročno pouzdanog "peglanja" napona takodje bitno i hold-up vreme (pošto po navodima iz nekih review-a od daleko kvalifikovanijih osoba od mene što se elektronike tiče, može da bude opasno za komponente ukoliko nije odgovarajuće) i sl.

Još jedna stvar su razne Eco serije. Bar što se tiče Antec-a, ovde kod nas se uglavnom prodaje NeoEco serija, a posle čitanja negde (nije review) da neka Chieftec Eco serija, ili bar samo taj model nije davao dovoljno struje grafičkoj i na to bi trebalo obratiti pažnju i maksimalno eliminisati šetanje do prodavnice, vraćanje ili zamenu...

Meni sada jedino predstoji lakši deo posla, da od predloženih napravim spisak adekvatnih modela koji se kod nas prodaju, detaljije pročitam review-e, pa da par odabranih modela opciono sačeka konkretizaciju ostatka komponenti. Ne verujem da će sve zajedno pri najvećem opterećenju trošiti 450W, ali "nikada od viška glava ne boli", odnosno napajanje neće biti konstantno na ivici maksimalnog opterećenja, što svakako produžava životni vek.

Hvala još jednom svima na predlozima.
[ Binary Mind @ 13.01.2018. 20:01 ] @
Pomenuo si Corsair od 650W. I Antec ima Truepower seriju napajanja (TP), i trebalo bi da može da se nađe takvo napajanje od 650W po našim radnjama, mada mislim da cena može biti velika (možda čak veća od Corsaira). Antec je kod nas uvek bio jak što se tiče cene, isto kao i Seasonic i Corsair. Ako hoćeš da prođeš jeftinije možeš da pogledaš velike domaće oglasne portale i šta se tamo nudi. Ponuda je mnogo veća nego u domaćim maloprodajama. Teško ćeš ovde po radnjama naći EVGA koji je pomenuo Dragan, ali na portalima ćeš pronaći i EVGA i mnogo toga još.