[ Kljajoni @ 17.06.2013. 11:34 ] @
Pozdrav svima,

zamolio bih za malu pomoć oko odabira odgovarajućeg open source antispam rešenja koje treba da implementiram u firmi gde radim (300 korisnika).

Trenutno koristimo Sendmail na kom je podešen SpamAssassin,ClamAV, DNSBL liste i sl. Klijenti kod sebe imaju Outlook 2007/2010 + NOD32 Antivirus. Iako ovo radi solidno (detektuje većinu spamova i virusa i taguje poruke), hteo bih da implementiram neki mail gateway gde bi kao administrator imao potpunu kontrolu nad mailom. Olakšavajuća okolnost mi je što imam čak 5 domena (2 se aktivno koriste, 3 ređe) i sa ova 3 mogu da eksperimentišem šta god mi padne na pamet, pa da kasnije samo prebacim glavne domene na novo rešenje.

Hteo bih softver koji bi podržao sledeće:

- sve što se prepozna kao spam trebalo bi da ide u karantin odakle bi ručno puštao pogrešno detektovane mailove i brisao mailove označane kao spam
- korisnici ne bi trebali da dobiju nijednu poruku koja je označena kao spam osim ako se ne pusti iz karantina ili prođe nedetektovana
- ovo može da bude postavljeno na poseban server koji bi služio kao SMTP proxy, svejedno koja distribucija Linuxa (moze i Windows ako mora)
- GUI Web interfejs jako poželjan

Do sada sam probao Mailwatch+Sendmail+Mailscanner koji ima sve što mi treba, ali je bagovit do zla boga. Baruwa interfejs za MailScanner ne mogu da koristim jer moram menjati MTA na Postfix (ako mi ništa drugo ne uspe , ovo mi ostaje kao poslednja opcija)

Zanima me da li je neko probao i da li koristi ASSP i da li on može da odgovori ovim mojim zahtevima. Vidim da ima zilion stvari, ali nigde ni traga kako to sve izgleda u produkciji.

Ako se drugačije borite protiv spama, zamolio bih vas da kažete šta i kako koristite


[ Aleksandar Olujic @ 17.06.2013. 12:11 ] @
Postfix+Amavis-new+ClamAV+SpamAssassin (pyzor, razor2, DCC, DSPAM)
spam score < 5.5 -> not spam -> Mailbox
spam score 5.5-10 -> Junk E-Mail folder of user's Mailbox
score 10-15 -> Quarantine (amavis-new, management via clam webmin module)
score > 15 -> Oblivion + autolearn

ASSP nisam probao ali pratim vec duze vrijeme razvoj. Djeluje mi kao vrlo efikasan alat ako je briga za izgubljeni mail relativno mala. Sa druge strane ako je stav organizacije bolje malo spam-a in, nego izgubiti vazan email kao false positive, onda je ASSP na prvi pogled opasan.