[ crvenitornado @ 01.11.2015. 18:27 ] @
Imam jedan kompjuter solidan, ali ga ne koristim. Nameravam da na njumu instaliram linux i dignem web server. Ili mozda windows sa opet apache web serverom. Nemam neke komercijalne potrebe, da postavim svoj sajt. Koliko znam treba mi dns server. Inace pitanje, jel mogu ja to sve da imam a da nikom nista ne placam? :)

E sad isto me brine potrosnja struje. Koliko bi trosio taj kompjuter? Cenim da je 300 Wh , ne verujem da bi bila neka velika posecenost, tipa jedan, dva, tri korisnika u isto vreme, posto mi je upload kod provajdera 1Mbps mislim da je dovoljno, za pocetak. E sad sta mi treba sve?
[ dusans @ 01.11.2015. 20:21 ] @
Što se tiče podešavanja, ako imaš ruter onda zakucaj lokalnu IP web servera.
Takođe, podesi port forwarding za port 80 na tu lokalnu IP web servera.

Možeš da uzmeš neki free dinamički DNS servis, npr: http://www.noip.com/
Ali bi ti onda adresa sajta bila tipa http://tornado.ddns.net
[ crvenitornado @ 01.11.2015. 21:43 ] @
Da hvala, evo bas radim to. Ali na kucnim ruterima, ne znam da li treba na svima da uradim forward? Mislim, imam wifi ruter preko koga se kacim na accesspoint. A glavni accesspoint mi je na krovu, i nemam podatke za logovanje
:( a tehnicka sluzba oriona, videcemo dal ce uopste znati da mi odgovore sta sam ih pitao... skidao sam mu napajanje i vidim da mi je IP dinamicki.
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 14:04 ] @
Jel mogu ja da instaliram dns? na linuxu? Vidim ovo na netu, install dns.. To bih mogao da uradim. E sad zanima me posto mi je IP dinamicki i 700 dinara je mesecni zakup staticke IP adrese, sto nije malo. Sta dobijam instalacijom dns servera? Opet bih morao da imam neki dynamic dns na internetu? Ili ako mi je staticka IP adresa, opet bih morao da registrujem domen. Sto nije problem. Ideja mi je da registrujem .rs domen i da on vodi do mog servera. Sta treba da imam na serveru, web server i dns server? Mislim da je tako. Da li da uzmem debian ili windows server 2008 ?
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 14:05 ] @
Vrlo mi je vazno da neku smernicu dobijem. Pristupio sam access pointu svom, mogu da uradim forward.

HITNO!!!
[ vladared @ 02.11.2015. 14:29 ] @
Vraćano se na početak. Šta bi ti tačno želeo da uradiš?

Pitanje je veoma logično jer ti nisi počeo od prve stvari. U zavisnosti od ogvorora na to poitanje dolazi odgovor da li ti je potreban Windows ili Linux, da li ti je potreban dns, da li ti je potrebna statička ili dinamička adresa... Da li imaš potrebnu infrastrukturu za tako nešto???

Ako imaš besplatan, ne komercijalan sajt, mislim da se može naći i mesta za besplatno hostovanje istog, kao i varijante low cost hostovanja u zavisnosti od odgovora na prvo pitanje.
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 15:22 ] @
Imam nanostation m5 u station mode, primam tako signal. Trenutno mu radim port forward ali ne znam gde sta da upisem. Hocu kad neko ukuca moju dinamicku public adresu da se prebaci u moj xampp, tj, sajt. Evo slike:


E sad ova adresa 192.168.1.239 to je adresa od rutera, preko koga se povezujem na nano. A moja od kompa je 192.168.0.100.

neko mi rece da prebacim port na 8080 jel mi na portu 80 radi AirOS tj. nanostation.
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 18:27 ] @
Ima li pomoci?
[ dusans @ 02.11.2015. 18:30 ] @
Ja nisam nikada podešavao preko dva rutera (a i nemam takav uređaj već kablovski modem),
ali hajde da probam da ti pomognem...

Šta se dešava kada je podešen forwarding ovako kako si prikazao, šta dobijaš preko externog IP-a?
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 18:34 ] @
Dobijam AirOS znaci access point. Ali stavio sam AirOS da radi na 82 port-u a na 80 mi radi xampp ali opet nece.
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 18:36 ] @
neka sitnica fali...osecam to.
Moram preko drugog rutera, jer ovaj access point ima samo jedan izlaz.
[ dusans @ 02.11.2015. 18:56 ] @
Ruter na 192.168.1.239 definitivno treba da se konfiguriše da radi
forwarding porta 80 na IP 192.168.0.100 (ili koja je već od kompa).

A kako konfigurisati AirOS nemam pojma, kako da npr. preusmeriš sav saobraćaj
na WAN ruter-a tako da AirOS postane "glup" i ne smeta ovome što hoćeš da dobiješ.

[ crvenitornado @ 02.11.2015. 20:03 ] @
ne znam.
[ crvenitornado @ 02.11.2015. 20:45 ] @
jel zna neko, mnogo mi je vazno, koga da pitam?
[ vladared @ 05.11.2015. 10:30 ] @
Hajde da probam da pomognem.

Na prvom ruteru odradi forwarding po portu 80 i 443 (ako budeš imao https saobraćaj) prema drugom ruteru (koliko sam razumeo imaš još jedan router koji je isto dhcp server za svoj domen. Na tom routeru opet odradiš forwarding po portovima prema tvojoj mašini 192.168.0.100, koju usput, ako možeš, možeš ubaciti i u DMZ, sa obzirom da imaš već 2 routera koji rade, mislim da je suvišna još jedana provera traffica.

I to bi trebalo da radi radnju.

Što se DDNSa tiče, pogledaj da li tvoj router ima podršku za ovo. Ako ima, onda idi na sajtove koje ti on nudi, registruj se i tako će sam router javljati novu IP adresu i time će biti "ažurno" zapis za javni DNS. Caka je što za hostovanje treba 2 DNS zapisa, tako da moraš da vidiš sa hostname providerom da li je spreman, da njegov DNS peuzme preusmeravanje na tvoj server (mnogi provajderi ovo neće da rade, mada sa Orionom ja sam jedan period imao takav dogovor), ali onda ti tvoj IP pravi problem (pošto je dinamički). Druga varijijata je da na DDNS provajderu vidiš da li on može oba zapisa da odradi, pa svom hostnmae provideru dostaviš dve adrese koje ti ovi iz DDNSa dostave koje će biti nešto tipa ns1.ddns.com i ns2.ddns.com, čime bi rešio pristup svom kućnom računaru, bez kupovine statičke, adrese. Nekada davno sam se ja gnjavio sa ovim, ali sam skontao da mi je mnogo lakše dati 700 dinara i time rešiti ovaj problem.

Što se administracije servera tiče i dalje nisi dao odgovor kakav treba. Ukratko. U zavisnosti šta vrtiš i tvog znanja se bira server. Konkretno, ako je php, mysql server, najbolje rešenje je LAMP (Linux), bez obzira što i windows nudi podršku, provereno, ovakvo rešenje "prirodnije" radi na Linuxu (a i mnogo je lakše i "besplatno"). Digneš neki webmin na serveru i faktički možeš da sam iskonfigurišeš šta god ti treba (vodi računa o zaštiti servera).

Ako je asp.net rešenje, mada apache može i to da tera, prirodno okruženje je IIS i naravno Windows.

NAdam se da sam pomogao.

ps. kada sam pričao za ddns i podršku, gledaš na prvi router u tvom stanu. AP te uopšte neinteresuje u toj varijanti, pod uslovom da dobijaš neku "stvarnu adresu" na svom routeru, a ne neku lokalnu.
[ mdax @ 03.01.2016. 20:48 ] @
Da se i ja uključim u temu.

Možeš da skineš nazovi linux TurnKey ili kako god. Imaš gotov server, tvoje je da izabereš koji cms želiš ili šta već. TurnKey sajt.
Recimo da si skinuo Joomla 3. Zatim skineš VirtualBox ili ako želiš direktnu instalaciju na kompu imaš na sajtu i link za skidanje ISO slike. Inače TurnKey koristi Debian distribuciju i u sebi ima instaliran Webmin kao i Postfix.

Zakupi na godinu dana negde domen "nekidomen.rs" i prijavi se na ZoneEdit. Kod zakupca domena podesi name servere da gledaju na ZoneEdit. U ZoneEdit imaš mogućnost da kad god ti se promeni IP adresa u nju upišeš novu IP adresu svog kompa, tako da će ti komp uvek biti vidljiv van svog rutera.

U svom ruteru otvori fiksiraj internu IP adresu i otvori portove 80 i 25 ili jednostavno u DMZ-u upiši internu adresu kompa "što nije preporučljivo zbog sigurnosti".

Ako želiš mogu i detaljno da opišem postupak kako postaviti home server preko VirtualBox-a.

Uglavnom ovo su neke smernice šta i kako.